TEL 08-744 15 45
 

Smak.

 

VATTENPROVNING – OVANLIGARE ÄN VINPROVNING,
 MEN LIKA LÄRORIKT.

Förberedelser: köp hem några olika flaskvatten, med och utan bubblor. (Ja, vi lovar – det här är enda gången vi kommer att uppmana dig att köpa flaskvatten.) Fyll några karaffer med olika vatten, till exempel två eller tre olika flaskvatten. Har du redan en AquaBar fyller du självklart en karaff med vatten från den också. Diska några glas, gärna tunna och fina. Skölj dem ordentligt och torka noga, så att inga dofter eller dikmedelsrester finns kvar och förstör smaken.
    Sedan är det bara att göra som vinprovarna. (Och som sommelierer och andra jurymedlemmar gjorde när de skulle kora ”Sveriges godaste kranvatten” härom året.)
    Titta och jämför färg och bubbelstorlek. För glaset runt i cirklar så att vattnet sköljer upp på glasets väggar och doftämnena frigörs ordentligt. Stick ner näsan och sniffa. Smaka, gärna en smula sörplande för att få med lite syre in i munnen. Känn hur olika bubblornas karaktär och mängd kan vara. Svälj och låt smaklökarna upptäcka eftersmaken.
    Anteckna gärna, och dra för gardinerna om du är rädd att grannarna ska bli för nyfikna. Eller varför inte bjuda in dem?
    Testa gärna både kolsyrat och stilla vatten. Oavsett vilket är skillnaderna är större än du kan ana!

SMAKAR DET JÄRN,
KLOR ELLER VATTEN?

Dricksvattnet innehåller många smakämnen. Ibland finns väldigt höga halter av exempelvis järn och det ger en metallisk smak som nästan alla kan känna. Men ofta är smakerna så svåra att definiera att man inte tänker på dem. Utomlands kan det ibland lukta simhall så fort man öppnar kranen, eftersom man i många länder måste ha hög klorhalt i vattnet för att förhindra bakterietillväxt i ledningarna. I Sverige är klorhalterna lägre och ger därför inte lika tydlig smak och lukt. Men gör gärna som vinprovaren; ta ditt glas, snurra upp vattnet mot kanterna och stick ner näsan i ett djupt andetag. Jämför ett ofiltrerat kranvatten med det som kommer ur AquaBar så vet du direkt skillnaden mellan klorerat och renat vatten.

KOLSYRA ELLER INTE?

AquaBar kan kolsyra ditt vatten. Det är alltid festligt och vackert, men det är stora skillnader på bubblor och bubblor. Säkert har du känt att vissa flaskvatten har ”vassare” bubblor än andra. Det beror oftast på att vattnet har kolsyrats på ett sätt som ger stora och ganska få bubblor. Många vill gärna ha ett mjukare bubbelvatten, till exempel om man har det som komplementdryck till vin. Därför har det börjat dyka upp flaskvatten med mindre kolsyra.
    Med AquaBar kan du skräddarsy ditt bubbelvatten. Eftersom vattnet kyls innan det kolsyras kan det ”ta emot” mer kolsyra än vanligt otempererat vatten.
    I maxläget ger AquaBar ett kolsyrat vatten med ovanligt många, men små och mjuka bubblor. Du kommer också att märka att bubblorna stannar kvar länge. Vill du ha ett glas kolsyrat vatten på nattygsbordet märker du genast skillnaden mot andra vatten; AquaBar-vattnet har bubblor kvar när du vaknar.
    Ska du bjuda på vatten till festmat och ett riktigt fint vin kanske du väljer att servera kallt stilla vatten. Då blir vattnet ännu neutralare och konkurrerar inte med det andra smakerna på samma sätt.

BLI DIN EGEN AQUABARTENDER.

Varför inte ge ditt förstklassiga dricksvatten lite förstklassig smaksättning?
Smaksätt vattnet - AquaBar LimeHär är några av våra favoritrecept.

AquaBar Lime.
Pressa några limeklyftor i vattnet. Servera.

AquaBar Combo.
Lägg två-tre citronskivor och dubbelt så många gurkskivor i en karaff med AquaBar-vatten. En ovanlig men självklar kombination av syra och friskhet.Smaksätt vattnet - AquaBar Green

AquaBar Green.
Skala en gurka, skiva den och lägg ner i en karaff. Fyll på med kolsyrat eller stilla vatten ur er Vattentornet-maskin. Lyft gärna ur skivorna före servering. Smaken finns kvar, men det är lättare att servera.

AquaBar Fresh Squeeze.
Blanda en del kolsyrat AquaBar-vatten med en del färskpressad apelsinjuice. Läskande, festligt och inte alls sötsliskigt.

Whiskey & AquaBar.
Ta din favoritwhiskey och blanda med stilla eller kolsyrat AquaBar-vatten. Lyx med lyx kan inte bli annat än superlyx!

Fler recept »
 
VATTENTORNET FRISKT VATTEN AB, BOX 42095, 126 14 STOCKHOLM, TEL 08-744 15 45, FAX 08-744 44 97, Sitemap