TEL 08-744 15 45

Miljö och hälsa.

Så här gör AquaBar ett av världens bästa kranvatten ännu bättre.

 

TAR BORT DET ONDA
OCH LÄGGER TILL DET GODA.

Självklart varierar kvaliteten på svenskt kranvatten i olika delar av landet. Gemensamt är ändå att vårt vatten är otroligt bra. Vad beror det på?
    Sverige är inte särskilt tätt befolkat. Dessutom har vi ovanligt gott om vatten. Därför blir inte påfrestningen på vårt vattenkretslopp så stort som i länder där mSverige har ovanligt gott om vattenånga människor och industrier samsas om en begränsad vattentillgång, som smutsas ner och renas i hög takt.
    Men även i Sverige finns ett kretslopp. Allt vatten kommer förr eller senare att renas och användas på nytt.

VAD INNEHÅLLER SVENSKT KRANVATTEN,
FÖRUTOM VATTEN?

I vattnet finns viktiga mineraler, som exempelvis magnesium och kalcium. När vattnet renas tillsätts även klor och andra kemikalier. Och även om vårt kranvatten har hög kvalitet och är fullt tjänligt ökar halterna av olika ämnen som är svåra att ta bort i reningsverken. Också på sin väg genom ledningsnätet tar vattnet upp och för med sig partiklar och annat. En del av dessa ämnen påverkar smaken, andra märks inte alls.

AQUABAR RENAR DITT KRANVATTEN.

Som sagt – ditt kranvatten är en utmärkt råvara. Men precis som riktigt bra druvor är en förutsättning för att göra bra vin, förädlar AquaBar ditt vatten till en högklassig dryck. Kvar i filtret stannar eventuella partiklar samt en stor del av kloret, som kanske behövs i reningsverk och ledningar, men inte i din kropp. Utan klor och partiklar är vattnet inte bara renare, utan smakar även bättre.

HUR ÄR INNEHÅLLET I AQUABARS VATTEN
JÄMFÖRT MED FLASKVATTEN?

Enligt EU:s lagar delas flaskvatten in i olika grupper, beroende på om mineraler eller andra ämnen har tillsatts eller finns naturligt i vattnet.
Sveriges mest kända flaskvatten så mycket fluor att bryggeriet avråder barn under sju år från att dricka det regelbundet.
Lagarna innehåller dock inga krav på hur lite eller mycket av dessa ämnen som får eller ska finnas. Därför innehåller till exempel Sveriges mest kända flaskvatten så mycket fluor att bryggeriet avråder barn under sju år från att dricka det regelbundet.
    AquaBar-vattnet kan alla dricka av, så mycket de vill.

KOLSYRA OCH ANDRA TILLSATSER.

Många köper flaskvatten för att det känns extra festligt eller lyxigt med kolsyran. Med AquaBar kan du få ditt kolsyrade vatten direkt ur kranen.
    En del tycker att kolsyrat vatten gör magen lite orolig. Andra ser det som en fördel, eftersom ökad aktivitet i mage och tarmar påskyndar kroppens egen reningsprocess.
    Kolsyran gör också vattnet en smula ”surare”. Det känns inte direkt på smaken, men ger utslag i tester av Ph-värdet. (Exakt var på skalan just ditt vatten hamnar beror på vilket Ph-värde det har när det lämnar reningsverket.) Detta är en av anledningarna till att många hälsointresserade avstår från att dricka läsk, som inte bara innehåller mycket socker utan också har väldigt lågt Ph-värde och därmed är rejält surt för kroppen. Strävar du efter att leva mer åt det basiska hållet är det lätt ordnat. Utnyttja att din AquaBar har justerbar kolsyrehalt, och skruva ner den lite. Eller drick ditt AquaBar-vatten helt ”stilla”.

SMAKSÄTTNING UTAN BAKSIDOR.

Förutom kolsyran är olika smaksättning något som får många att köpa flaskvatten. Men när bryggerierna tillsätter smakämnen får vattnet tyvärr Smaksätt vattnet från din AquaBar med citronofta sämre hållbarhet, så att man dessutom måste tillsätta konserveringsmedel.
Gillar du smaksatt vatten föreslår vi därför att du till exempel pressar i lite färsk lime eller citron i vattnet från din AquaBar, eller prova att kombinera citronen med lite skivad gurka. Välj själv, alla varianter är både fräschare och nyttigare än smaksatt flaskvatten.

KROPPEN BEHÖVER VATTEN.
MEN HUR MYCKET?

Har det någonsin funnits liv på planeten Mars? Det är en fråga som dyker upp med jämna mellanrum. För att söka svaret letar vetenskapsmännen inte efter gamla bosättningar eller skelett av planetinnevånare. De letar efter vatten. Utan vatten – inget liv. Oavsett planet.
    Vi jordbor kan därmed vara evigt tacksamma för alla våra hav, sjöar, älvar, bäckar, gölar, bryen, åar, jöklar och brunnar.
    Människan (och alla andra levande varelser) måste alltså dricka vatten. Men hur mycket?

ALLA MÄNNISKOR HAR OLIKA
BRÄNSLEFÖRBRUKNING.

Alla vuxna har omkring 65 procent vatten i kroppen. Eftersom vattnet hela tiden byts ut, måste man fylla på. Din bränsleförbrukning beror på flera saker, som ålder, matvanor och levnadssätt. Sportar du mycket eller jobbar hårt behöver du tanka oftare. Lever du i maklig takt och jobbar i en miljö med någotsånär fuktig luft kanske du kan dricka lite mindre.
    En tumregel är att vuxna behöver cirka 3 liter vatten om dagen. Av dessa kommer 1½ liter från maten, om du äter som de flesta av oss. Summa: drick minst 1½ liter. Varför inte börja redan idag?

KÄNNER DU DIG LITE HÄNGIG,
TA ETT GLAS.

Känner du dig lite hängig, ta ett glas vattenDen som dricker för lite blir hängig och trött. Men visste du att så lite som några procents vätskebrist gör att du känner dig trött, får svårare att koncentrera dig och tappar orken? Är du van att sporta känner du igen symtomen.
    Konstigt nog kan du till och med få vätskebrist av att dricka. Ta till exempel en kopp kaffe och du behöver dricka ett glas vatten, bara för att inte hamna på vätskeminus.
    Mindre överraskande är kanske att alkohol torkar ut kroppen. Ta alltså gärna ett glas, men glöm inte att dricka vatten också…

HUR TUNGT ÄR DITT VATTEN?

Hur tungt är ditt vatten?
Enligt de senaste beräkningarna köper du, och alla andra vuxna svenskar, i genomsnitt omkring 27 kilo flaskvatten varje år.
    Är du ensamstående och handlar varje dag innebär det alltså att du har ett halvt kilo vatten att släpa på varje gång du bär din påse hem från affären. Har du familj och veckohandlar räknar vi istället ihop till 14 kilo i veckan.
    Med tanke på att AquaBar ger dig minst lika gott vatten direkt ur kranen tycker vi att du borde sluta släpa flaskvatten. Det finns både roligare, godare och nyttigare saker att bära hem från affären.

KÖP FLASKVATTEN. AVGASER, VÄXTHUSEFFEKT
OCH DISKVATTEN INGÅR I PRISET.

Som du märker är vi inte förtjusta i flaskvatten. Det beror inte bara på att vi vill sälja våra AquaBar-maskiner, utan också på att flaskvattnet är ett hot mot miljön.
    Om du dricker flaskvatten måste flaskfabrikerna tillverka flaskor. Flaskorna måste fyllas. Sedan måste flaskorna lastas på lastbilar och köras till affärerna. När du handlat och druckit ur måste tomflaskorna tillbaka hela vägen, för att därpå diskas, sköljas och fyllas på nytt.
    Sammanlagt betyder det att flaskvattendrickandet orsakar utsläpp av mer än 93 ton (93 000 kilo) miljöskadliga växthusgaser varje dag. Bara i Sverige.
    Som en jämförelse kan man tänka sig att ungefär 45 personer satte sig i sin Ford Focus med miljömotor och istället för att köra kortaste vägen till jobbet, styrde åt rakt motsatt håll. Efter 4 000 mil skulle de ha tagit ett varv runt jorden, varit framme vid sina jobb, klivit ut ur sina bilar och tillsammans ha släppt ut, just det – 93 000 ton växthusgaser.
    Absurt? Javisst. Ungefär lika galet som att dricka flaskvatten.

HUR MÅNGA MIL HAR DITT VATTEN REST?

Allt vatten kommer någonstans ifrån: Om du har kommunalt vatten renas det först i närmaste vattenverk och pumpas sedan upp i ett högt torn. Genom självtryck transporteras det sedan genom ledningarna fram till din kran.
    Flaskvatten är ofta betydligt mer berest. Råkar du inte bo precis bredvid fabriken kan din flaska vara en riktig globetrotter som har sett världen från tåg, lastbil och personbil innan den landade på ditt köksbord. Här kan du se hur långt det är mellan Stockholm och några populära vattenorter:

Evian/Frankrike till Stockholm: 166 mil.
San Pellegrino/Italien till Stockholm: 165 mil.
Ramlösa/Sverige till Stockholm: 56 mil.
Loka/Sverige till Stockholm: 28 mil.

Hur många mil har ditt vatten rest?

Se filmen om flaskvattnets väg »

SÅ AQUABAR KAN ALLTSÅ RÄDDA JORDKLOTET?

Miljöförstöring är förstås ett komplicerat ämne som man kan ha många åsikter om. Vi menar inte att miljön räddas för att du slutar med flaskvatten och köper en AquaBar. Däremot är vi övertygade om att den som tänker mer på miljön kan hitta många sätt att ändra sina vanor och därmed göra situationen lite bättre. Och ur det perspektivet kan alla som skaffar en AquaBar räkna in det i sin miljömedvetenhet, precis på samma sätt som när man till exempel källsorterar sina sopor, köper miljöbil, försöker flyga mindre eller börja äta mat som odlats i närheten av där man bor.

LÄS MER OM VATTEN.

Kul för barn (och vuxna) med Professor Vatten:
http://www.uvc.uu.se/ProfessorVatten/

Vatteninformation för den vetenskapligt vetgirige:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vatten
VATTENTORNET FRISKT VATTEN AB, BOX 42095, 126 14 STOCKHOLM, TEL 08-744 15 45, FAX 08-744 44 97, Sitemap